Welkom op                        
Newfoundland 
 

Literatuur

E. Annie Proulx - The Shipping News

Voor degenen die meer te weten willen komen over Newfoundland, is er een groot aantal boeken beschikbaar, zowel romans als non-fictie.

I    R O M A N S

Een boek dat je absoluut gelezen moet hebben, is "Scheepsberichten" van E. Annie Proulx. Dit boek is voor mij de voornaamste drijfveer geweest om Newfoundland te gaan bezoeken en deze formidabel geschreven roman staat dan ook onbetwist bovenaan in mijn lijst van aanbevolen literatuur. Daarnaast kan ik je de boeken van Wayne Johnston, met als topper "Kolonie van onvervulde dromen", van harte aanbevelen.

E. Annie Proulx - "The Shipping News"

(in het Nederlands verschenen onder de titel "Scheepsberichten")

E. Annie Proulx - Scheepsberichten

Quoyle, een onhandige derderangsjournalist, werkt voor een plaatselijke krant in het noorden van de staat New York. Nadat zijn vlinderachtige, overspelige echtgenote is verongelukt, weet zijn tante de verslagen Quoyle over te halen om met haar en zijn beide dochtertjes het verlaten voorouderlijk huis aan de kust van Newfoundland te betrekken. De ruige streek met zijn onherbergzame klimaat stelt de weduwnaar voor nieuwe uitdagingen: hij moet een oud huis bewoonbaar zien te maken en zich als verslaggever van de scheepsberichten bewijzen in de Gammy Bird, een bizarre krant die voornamelijk aandacht besteedt aan seksschandalen en auto-ongelukken.
De confrontatie van de trage, maar allesbehalve domme Quoyle met de woeste natuur en zijn contacten met de Newfoundlanders worden met groot vakmanschap, veel vaart en een aanstekelijk gevoel voor humor beschreven.

Wayne Johnston - The Colony of Unrequited Dreams

Wayne Johnston - "The Colony of Unrequited Dreams"

(in het Nederlands verschenen onder de titel "Kolonie van onvervulde dromen")

Wayne Johnston - Kolonie van onvervulde dromen

Joe Smallwood is de oudste uit een gezin van dertien kinderen. Met ijzeren wilskracht werkt hij zich boven de armoede uit. Hij jaagt op zeehonden, gaat in de journalistiek en brengt het tot politiek leider van Newfoundland. Een ontmoeting met Sheilagh Fielding, een oude schoolvriendin, brengt het verleden terug. Fielding heeft naam gemaakt als een scherp columniste en ze spaart ook Smallwood niet in haar venijnige commentaren. Maar de twee delen geheimen, onuitspreekbare ervaringen en een liefde die diep is, maar gedoemd te mislukken.

This Canadian bestseller is a novel about Newfoundland that centres on the story of Joe Smallwood, the true-life controversial political figure who ushered the island through confederation with Canada and became its first premier. Narrated from Smallwood's perspective, it voices a deep longing on the part of the Newfoundlander to do something significant, "commensurate with the greatness of the land itself". The New York Times said, "this prodigious, eventful, character-rich book is a noteworthy achievement: a biting, entertaining and inventive saga.... a brilliant and bravura literary performance".

Wayne Johnston - Baltimore's Mansion

Wayne Johnston - "Baltimore's Mansion"

(in het Nederlands verschenen onder de titel "Het huis van Baltimore")

Wayne Johnston - Het huis van Baltimore

In Het huis van Baltimore keert Johnston in gedachten terug naar zijn geboortegrond, naar het leven van zijn vader en grootvader en hun relatie met Newfoundland.
Wayne Johnstons grootvader Charlie werkt als hoefsmid op Newfoundland. Om zijn inkomen aan te vullen, gaat hij elke ochtend voor dag en dauw naar zee om te vissen, samen met zijn zoons.
Een van hen is Wayne’s vader, Arthur. Deze zweert dat hij voor zijn broodwinning nooit van de zee afhankelijk zal zijn. De ironie wil dat hij visserijbioloog wordt.
Tussen Wayne Johnston en zijn vader voltrekt zich later een proces van verwijdering wanneer Wayne besluit het eiland te verruilen voor het vasteland van Canada.

Wayne Johnston - The Navigator of New York

Wayne Johnston - "The Navigator of New York"

(in het Nederlands verschenen onder de titel "De zeevaarder uit New York")

Wayne Johnston - De zeevaarder uit New York

Het is geen wonder dat Devlin Stead op Newfoundland opgroeit als een eenzaam, in zichzelf gekeerd kind. Als hij vijf is gaat zijn vader mee met een expeditie naar Groenland en komt nooit meer terug. Zijn moeder sterft onder geheimzinnige omstandigheden.
Later ontdekt Devlin dat dr. Frederick Cook, die indertijd met dezelfde expeditie naar Groenland reisde, zijn echte vader is. Devlin vertrekt naar het explosief groeiende New York om Cook te ontmoeten. Deze nodigt Devlin uit om hem te helpen bij zijn poging om zijn rivaal Robert Peary te verslaan in 'the greatest prize of all', de race naar de Noordpool. Op die tocht krijgt Devlin beetje bij beetje de antwoorden op de vragen die zijn leven hebben beheerst.

Wayne Johnston - The Custodian of Paradise

Wayne Johnston - "The Custodian of Paradise"

(in het Nederlands verschenen onder de titel "De hoeder van het paradijs")

Wayne Johnston - De hoeder van het paradijs

Het karakter van de 40-jarige columniste Sheilagh Fielding is stekelig als een artisjok: bitter op het diepgelegen hart na en meer ongenietbare stukken dan delicate. Nadat ze ooit van school werd gestuurd, ging ze columns schrijven voor de lokale krant onder de titel ‘Fielding de Vervalser’. Met haar scherpe tong, haar één meter negentig en haar kreupele been ten gevolge van tbc werd ze algauw een beschimpte en gevreesde figuur.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog trekt ze zich met haar notities, dagboeken, brieven en liters whisky terug op een onbewoond eilandje voor de kust van Newfoundland. Terwijl ze al lezend en schrijvend in het reine tracht te komen met haar verleden, verschijnen alle demonen, oude vetes en verloren liefdes weer op het toneel en krijgt ook de broze Sheilagh Fielding een gezicht.

II    N O N - F I C T I E

 

Patrick O'Flaherty - Come Near at your Peril

The #1 Visitor's Guide to the Island of Newfoundland
O'Flaherty's first edition of this book was a real hit. It was described as a honest, unique, hard-hitting and beautifully written.
In this new edition O'Flaherty, who is a master of prose, guides us through a northern paradise on an inspiring literary jaunt in the tradition of the great Samuel Johnson.

Patrick O'Flaherty - Old Newfoundland: A History to 1843

A compact narrative history of Newfoundland from the earliest inhabitants to the 19th-century reformers

Kevin Major - As Near to Heaven by Sea

A history of Newfoundland & Labrador

Gary L. Saunders - Doctor Olds of Twillingate

Portrait of an American Surgeon in Newfoundland
This is the engrossing story of a bright Johns Hopkins graduate who fell in love with Newfoundland as a student and became the medical care system in NE Newfoundland for 40 years. Crusty, caring and unconventional, his surgical skill and devotion made him a folk hero. Like Norman Bethune in China, Olds helped pioneer thoracic and orthopedic surgery in Newfoundland. If he couldn't buy a certain instrument, he designed and fabricated one in his machine shop. In 1970, to commemorate his 40th year of medical service, Newfoundland declared a province-wide Dr. Olds Day.

Blow Me Down Provincial Park, september 2008. Copyright (c) 2008 Edwin Neeleman

Blow Me Down Provincial Park, september 2008. Copyright (c) 2008 Edwin Neeleman

Zonsopkomst, Blow Me Down Provincial Park, september 2008.