Welkom op                        
Newfoundland 
 

La Scie

La Scie, mei 2004. Copyright (c) 2004 Edwin Neeleman
La Scie, mei 2004

La Scie ligt aan het einde van weg 414 op het uiterste puntje van het Baie Verte Peninsula, tussen White Bay en Notre Dame Bay aan de noordkust van Newfoundland. Er wonen ongeveer 1240 mensen in La Scie.

Baskische vissers gebruikten La Scie als uitvalsbasis en noemden het Port de Sege. De Fransen noemden de stad vervolgens La Scie, wat 'De Zaag' betekent. Dit is een verwijzing naar de bergen rond de stad, die gelijkenis vertonen met de tanden van een zaag.

Van 1504 tot 1904 maakte La Scie deel uit van de French Shore, Le Petit Nord. Nadat de Fransen ophielden in deze omgeviing te vissen, vestigden zich Ierse en Engelse vissers in La Scie. Velen van hen woonden daarvoor in het nabijgelegen Shoe Cove.

Er bevinden zich diverse kleine eilanden nabij La Scie. De meest opvallende zijn de Horse Islands, twee grote eilanden omringd door gevaarlijke rotsen. Uit namen als Hit or Miss Point en Nervous Point blijkt welke reputatie de eilanden hadden onder de zeelieden die in de wateren rond de Horse Islands visten.

Voordat er wegen werden aangelegd, werd La Scie over het water bevoorraad. De uitbreiding en verharding van het wegennet was van groot belang voor de ontwikkeling en uitbreiding van de stad.

La Scie, mei 2004. Copyright (c) 2004 Edwin Neeleman
De 'public wharf' van La Scie

De visserij

De visserij is altijd de voornaamste broodwinning voor de bevolking van La Scie geweest. In 1891 had La Scie 104 inwoners, waarvan er 32 visser waren. In 1911 woonden er 429 mensen (72 families). Het merendeel van de families leefden van de visserij. Hun vangst bestond uit kabeljauw, haring, zalm, zeehonden en kreeft.

In 1930 opende Fisheries Products Limited een visfabriek die de vissers 3 cent voor een pond kabeljauw betaalde. De fabriek bleef slechts vijf jaar open. In juli 1960 werd er een nieuwe visfabriek met 140 werknemers geopend. Job Brothers and Co. Ltd startte nog een fabriek in 1963. Eind jaren '70 kocht National Sea Products de fabriek van Job Brothers and Co. Ltd. In 1978 bood het werk aan 500 mensen en in 1981 aan 665. In dat jaar werd er 16 miljoen pond vis door die fabriek verwerkt. Ongeveer 40 procent van de vis werd aangevoerd uit La Scie. De rest kwam van 12 andere plaatsen op het schiereiland. De vis werd in dat jaar binnengebracht door 743 vissers, die voeren met 316 kleine boten en 28 longliners.

In het visseizoen van 1984 kocht National Sea vis van 932 vissers, waarvan er 153 La Scie als thuishaven hadden; de rest was van elders op het Baie Verte Peninsula afkomstig. De fabriek bood in die periode werk aan maar liefst 700 mensen voor de verwerking van kabeljauw, haring, pijlinktvis, tarbot, makreel en lodde. In 1989 verwerkte de fabriek 22 miljoen pond vis.

Heden ten dage telt La Scie 281 vissers. De visserijvloot bestaat uit 141 schepen, varierend van kleine, snelle bootjes voor de inshore-visserij tot longliners voor offshore>-visserij. De vis die aan land gebracht wordt, gaat behalve naar de fabriek van National Sea in La Scie ook naar verschillende andere visfabrieken.

La Scie, Island Cove Beach, mei 2004. Copyright (c) 2004 Edwin Neeleman
Island Cove Beach

La Scie, Island Cove RV Park, mei 2004. Copyright (c) 2004 Edwin Neeleman
Island Cove RV Park

La Scie heeft een public wharf en tevens 12 private wharves. Veel van deze voorzieningen worden echter sinds de sluiting van de kabeljauwvisserij niet meer ten volle benut. De vangst van andere vissoorten vertegenwoordigt slechts een klein percentage van de totale vangst en daardoor was het voor de visfabriek van La Scie niet langer mogelijk om open te blijven. Het moratorium op de kabeljauwvangst (1991) heeft ernstige gevolgen gehad voor La Scie, met name voor de werkgelegenheid die drastisch is afgenomen.

Toerisme & Bezienswaardigheden

La Scie is met haar landschappelijke schoonheid en ruige kust een uitgelezen plek voor het waarnemen en observeren van walvissen en ijsbergen.
De stad biedt goede voorzieningen voor het maken van wandelingen. Vanaf Island Cove Park voert een prachtige, blauwe trap naar beneden naar Island Cove Beach. Een ander wandelpad leidt omhoog naar de High Lookout.

Overnachtingsmogelijkheden zijn: Island Cove RV Park en Rogers B&B in La Scie, en Tamarack Park een paar kilometer buiten de stad.

Island Cove RV Park

Deze schitterend gelegen camping biedt: 9 fully serviced kampeerplekken; een aantal plaatsen voor tenten; picknicktafels; sanitaire voorzieningen met toiletten, wasbakken en douches; en een dumping station.

Outport Museum & Tea Room

Het Outport Museum & Tea Room aan de Water Street weerspiegelt een manier van leven die langzaamaan verdwijnt. Deze uit rond 1940 daterende twee-etagewoning geeft je een kijkje in vroeger dagen. Vol gebruiksvoorwerpen uit die periode, geeft het een goede indruk van hoe het leven in die tijd geweest moet zijn.
In de met veel smaak ingerichte Tea Room kun je genieten van een kop thee of koffie of een traditionele Newfoundlandse maaltijd gebruiken. Deze Tea Room werd in 2006 door "Where to Eat in Canada" genoemd als een van de beste eetgelegenheden van Newfoundland.

Crab Festival

Dit jaarlijks evenement met drie dagen lang eten, pret en vermaak, vindt plaats in de laatste week van juli.

La Scie, september 2008. Copyright (c) 2008 Edwin Neeleman
La Scie in de vroege ochtend, september 2008